LähiTapiola
TerveysHelppi
Kirjaudu sisään

Kysyttävää Koronaviruksesta?

Koronavirukseen liittyen on tällä hetkellä paljon erilaista tietoa. Mikäli olet huolissasi, epäilet itselläsi koronavirustartuntaa tai haluat tietää koronaviruksesta sairautena enemmän, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta saat ajankohtaisen tiedon viruksen tilanteesta, sekä viimeisimmät ohjeistukset koronavirukseen liittyen.

Mikäli epäilet itselläsi koronavirustartuntaa niin sinun on mahdollista käydä tekemässä ilmainen oire arvio Omaolo-palvelussa.

Kysymyksiä ja vastauksia matkustamiseen liittyen

Mitä jos sairastun matkan aikana?

Koronavirukseen tai johonkin muuhun sairauteen sairastuminen matkalla korvataan matkasairautena, jos sairauden ensioireet ovat alkaneet matkan aikana.

Mitä jos joudun karanteeniin ulkomailla ollessani?

Jos matkasi aikana sairastut ja joudut sen vuoksi karanteeniin, korvataan vahinkotapahtuma matkasairautena. Tällöin voidaan korvata myös sairastumisen ja/tai karanteenin aiheuttamat matkan keskeytymiskulut.

Jos matkasi aikana joudut terveenä karanteeniin, tästä sinulle aiheutuneet ylimääräiset kulut eivät ole matkavakuutuksesta korvattavia.

Olen parhaillaan matkalla ulkomailla ja minulla on koronavirukselle tyypillisiä oireita. En ole vielä hakeutunut lääkärinhoitoon. Miten toimin?

Varmista ensin paikallisesta hoitolaitoksesta ottavatko he vastaan potilaita, jolla on epäilys koronaviruksesta ja selvitä kuinka sinun tulee toimia.

Mikäli yhteydenotto paikalliseen hoitolaitokseen ei onnistu kielimuurin tai jonkun muun syyn vuoksi, voit soittaa matkahätäpalvelunumeroomme +358 800 04531. Numerosta saat myös suomenkielistä palvelua.

Jos joudun olemaan töistä pois karanteenin vuoksi, voinko saada jotain korvausta?

Matkavakuutuksen perusteella ei makseta korvausta ansionmenetyksestä. Kelalta voit hakea tartuntatautipäivärahaa. Päivärahaa voidaan maksaa, kun työntekijä on tartuntataudin leviämisen estämiseksi määrätty olemaan poissa ansiotyöstään, eristettäväksi tai karanteeniin.

Minulla on matka varattuna koronaviruksen epidemia-alueelle ja haluan perua matkani. Korvaako matkavakuutus matkan peruuntumisen?

Matkavakuutuksesta ei korvata matkan peruuntumisesta aiheutuvia kuluja, jos matkasi peruuttamisen syy on pelkästään se, että matka on suuntautumassa koronaviruksen epidemia-alueelle. Voit tiedustella matkan siirtoa, sen peruuttamista tai rahan palauttamista lentoyhtiöltä tai matkanjärjestäjältä.

En uskalla matkustaa ulkomaille. Korvaako matkavakuutus matkani peruutuksen?

Matkavakuutus ei korvaa matkan peruuttamisen kuluja matkakohteen olosuhteiden vuoksi. Esimerkiksi jos matkakohteesi on Italia ja et halua koronaviruksen pelon vuoksi matkustaa kohteeseen, voit kysyä matkakohteen siirtämisen tai sen peruuttamisen mahdollisuutta lentoyhtiöltä tai matkanjärjestäjältä.

Minulla on matka varattuna kotimaahan, mutta haluan perua sen. Korvaako matkavakuutus matkani peruutuksen?

Matkavakuutusehdoissa on lueteltu korvattavan matkan peruuntumisen syyt. Pelkästään se, että et halua lähteä matkalle, ei ole korvattava matkan peruuntumisen syy.

Jos lentoyhtiö on perunut lennon, tai matkanjärjestäjä on perunut matkan kohteeseen, voinko saada korvausta matkan peruuntumisesta?

Matkavakuutusehdoissa on lueteltu korvattavan matkan peruuntumisen syyt. Jos lentoyhtiö on perunut lennon tai matkanjärjestäjä on perunut matkan kohteeseen, nämä eivät ole matkan peruuntumisena matkavakuutuksesta korvattavia syitä. Voit tiedustella matkan siirtoa tai rahan palautusta lentoyhtiöltä tai matkanjärjestäjältä.

Mitä teen, jos maan viranomainen kehottaa matkailijoita poistumaan kohteesta?

Jos lomasi aikana maan viranomainen kehottaa matkailijoita poistumaan kohteesta ja alkuperäinen kotiinpaluun ajankohta tämän vuoksi muuttuu, eivät tästä aiheutuvat ylimääräiset matkakulut aiemmasta kotiinpaluusta ole matkavakuutuksen ehtojen mukaan korvattavia. Sinun kannattaa olla yhteydessä lentoyhtiöön tai matkanjärjestäjään.

Korvaako matkavakuutus normaalisti ehtojen mukaan, jos vakuutettu matkustaa Pohjois-Italiaan, HongKongiin, Manner-Kiinaan tai Hubein alueelle?

Korvaamme normaalisti ulkomaille suuntautuneiden matkojen aiheuttamat matkasairaudet ja tapaturmat kyseisillä alueilla.

Jos lähiomaiseni sairastuu matkan aikana koronaan ja joutuu tämän vuoksi sairaalaan, korvaako matkavakuutus minun matkani keskeytymisen kuluja?

Matkustajavakuutusehtojen mukaan matkan keskeytyminen korvataan, mikäli se on aiheutunut vakuutetun lähiomaisen vakavasta matkasairaudesta, joka pakottavasti aiheuttaa matkan keskeytymisen. Lähiomaiset on määritelty vakuutusehdoissa. Jos siis esim. aviopuolisosi joutuu koronan vuoksi sairaalahoitoon ja hänen tila on vakava, niin tällöin matkan keskeytyminen on myös sinun osalta korvattavaa.

Jos matkallani oleva tapahtuma on peruttu koronan vuoksi, voinko saada korvausta käyttämättä jääneestä palvelusta?

Jos olet ostanut matkallesi esim. konserttilipun ja konserttia ei toteuteta, järjestäjän toimesta tapahtuman peruuttaminen ei ole matkavakuutusehtojen mukaan syy korvata käyttämättä jäänyt palvelu.

Minulla on yrityksen ottama matkavakuutus. Onko sen korvattavuus laajempi?

Mikäli sinulla on yrityksen ottama matkustaja- tai komennusvakuutus, on mahdollista, että vakuutus sisältää evakuointiturvan. Tarkista vakuutuksen sisältö yrityksen yhteyshenkilöltä.

Kuinka haen korvausta?

Korvaushakemuksen voi tehdä osoitteessa: www.lahitapiola.fi/henkilo/hae-korvausta tai kun kyseessä on yrityksen ottama vakuutus: www.lahitapiola.fi/yritys/hae-korvausta